Zebegénybe jön a Strekov 1075 borászat

Határon túl átívelő est vár a borok és a slow food kedvelőire.

Határon túl átívelő est vár a borok és a slow food kedvelőire: az ikonikus zebegényi Natura Hill étterem vendége a Garam-menti régió kiemelkedő borászata, a szlovákiai Strekov 1075 lesz.

A kürti pince elkötelezett a hagyományos bioborászati eljárások iránt. Mindössze 12 hektárt művelnek, jellemzően kárpátmedencei szőlőket, például olaszrizlinget, zöldveltelinit, kékoportót, kékfrankost és szentlőrincit. 

[kep2:154745]

Ezek mellet néhány újabb fajta is teret kap náluk: a dunaj, a devín és az alibernet is kiváló a spontán, hordós, illetve nyíltkádas stílusukhoz, amire jellemző a hosszú, kén hozzáadása nélküli seprőntartás és az élesztőhártya alatti erjesztés is.

[kep2:154747]

A Strekov 1075 évente mindössze 20-30 ezer palackot készít. Tételeik különlegességét a klasszikus metódus mellett a Garam, a Duna és a Párizsi-mocsarak egyedi...

Tovább a teljes cikkhez a gusto.hu oldalon.