Vendéglátóhelyek italbeszerzése: lezárta a vizsgálatot a GVH
Az érintett piac szereplőinek 30 nap áll rendelkezésre, hogy észrevételt fűzzenek a vizsgálat jelentéstervezetéhez.
A nemzeti versenyhatóság lezárta ágazati vizsgálatát, amely a hazai éttermek, kocsmák és egyéb vendéglátó-ipari egységek – azaz a HORECA szektor – italbeszerzési rendszerét elemezte. A GVH az értéklánc valamennyi szintjén részletesen feltárta az italbeszerzésekhez kapcsolódó üzleti gyakorlatokat, piaci körülményeket és ágazati sajátosságokat, valamint a fogyasztók preferenciáit és az Európai Unió többi tagállamának ágazati tapasztalatait.
A vizsgálatban feltártak szerint alacsony fogyasztói árakat eredményezhet az a széles körben elterjedt piaci gyakorlat – amely szerint a nagy italforgalmazók támogatásokban (eszközökben, berendezésekben és anyagi kedvezményekben) részesítik a velük szerződő vendéglátóhelyeket. A fogyasztói előnyök realizálásához ugyanakkor szükséges, hogy a...