Szegfűszeg, fahéj és csillagánizs - ilyen gyógyhatásuk van
Kedvenc téli fűszereink nemcsak a forralt bort, a kompótot, vagy a gyümölcslevest teszik ízletessé, hanem az egészségünk megőrzése szempontjából is fontosak. Összefoglaltuk a szegfűszeg, a fahéj és a csillagánizs legvonzóbb tulajdonságait!
A szegfűszeg hatása
A jellegzetes illatú szegfűszeg gyulladásgátlónak és fájdalomcsillapítónak is kiváló, szárított virágrügye olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek úgy támogatják az immunrendszert, hogy növeli a fehérvérsejtek számát. A "Syzygium aromaticum" fa virágának szárított bimbója, vagyis ismertebb nevén a szegfűszeg olyan létfontosságú nyomelemeket tartalmaz, mint a kalcium, a vas, a magnézium, a foszfor, a kálium, a nátrium és a cink.
Vitaminokban is gazdag, hiszen megtalálható benne a C vitamin, a tiamin, a riboflavin, a niacin, a folát, a B6 - vitamin, a B12-vitamin, az A - vitamin, az E - vitamin, a D- vitamin és a K-vitamin is.