Nincsen ennél egyszerűbb és finomabb birslekvár recept
Birsből nemcsak birsalmasajtot, hanem lekvárt is lehet főzni tartósítószer nélkül. Mutatjuk a receptet.
Az érett birsalmák általában sárga színűek, de az új „narancs" birsalma már narancssárga színű. Illatuk kellemes. A fa áprilisban virágzik, és júliustól szeptemberig hoz gyümölcsöt, attól függően, hogy milyen fajtáról van szó. A gyümölcs felülete általában molyhos, mint a baracké, kivéve a szirmait, amely sima és viaszos. Nagyon száraz magában a gyümölcs húsa, de tízpontos lekvár és a birsalmasajt készíthető belőle.
Egyszerű birsalma lekvár recept
Hozzávalók:
- kb. 5-6 birsalma
- 4 1/4 csésze víz
- 1/4 csésze citromlé
- 1 evőkanál citromhéj
- 4 csésze cukor
- és 5 db fél literes befőttes üveg
Előkészítjük a birsalmát, megmossuk és félbevágjuk. A mag körül lereszeljük a birs húsát (a héjával együtt) egy sajtreszelőn, amíg kb. 6 csésze reszelt birsalmát nem kapunk. Sima reszelő helyett használhatunk...