Ne adjunk esélyt az ételmérgezésnek!

Avagy így tisztítsuk a vágódeszkánkat.

Ételmérgezést kapni nagyon könnyű - bármi, ami érintkezik az ételünkkel, forrása lehet a bajnak. Igen, a vágódeszka is.

Az első számú probléma a keresztszennyeződés: egy nyers csirke felbontása után ugye nem kezdünk paradicsomot vágni a nyers zöldségsalátához, hacsak nem szeretnénk egy minőségi hasmenéssel kezdeni a következő reggelt. Éppen ezért a konyhai előkészítő műveletek során többször kést mosunk, deszkát takarítunk – nem mindegy azonban, hogyan.

[kep:155929]

Évezredekig a fa vágólap volt az alap. A hetvenes évek hozta el a műanyagokat a konyhába. Azt hittük, itt a könnyű tisztítás aranykora – azóta látjuk, ez korántsem így vagy. Egy évtizeddel később Dean Cliver, a Kaliforniai Állami egyetem (UC Davis) kutatója vonta be a mikrobiológiai vizsgálatokba a népszerű konyhaeszközt és megcáfolt néhány mítoszt. A szakember megállapításai máig érvényesek:...

Tovább a teljes cikkhez a gusto.hu oldalon.