Nagyon finom lencsés receptek szilveszterre
A szilveszteri menü elhagyhatatlan eleme a lencse, ami az új évben sok szerencsét, sok boldogságot, vagy gazdagságot hoz.
A lencse (Lens culinaris) több, mint 11 000 éve ismert zöldségnövényünk, termesztését már 8000 éve a búzával és az árpával egy időben kezdtünk (III. Ramszesz fáraó sírjában például lencsetermesztési és főzési jelenetek láthatók).
A lencse a közel-keletről származik, manapság legnagyobb mennyiségben Ázsiában és a Földközi-tenger partjainál termesztik.
Mi van a lencsében?
A lencse, a borsó és a bab rokona, étrendi hatása jobb, mint divatosabb testvéreié: könnyebben emészthető, nagy mennyiségű szabad aminosavat (lizint) tartalmaz, a zöldségekhez képest magas az energiatartalma (1436 kJ, 342 Kcal/100 g), jelentős mennyiségű szénhidrátot (53 g/100 g) és vitaminokat nyerhetünk fogyasztásával. Értékes folsavforrásunk lehetne, ha nem csak szilveszter napján fogyasztanánk, ugyanis...