Mondjunk búcsút a narancslének
Egyre drágább a narancslé, nem tudni, hol lesz az áremelkedés vége.
Egy pohár hűs narancslé minden reggelit képes feldobni: kicsit édes, kicsit savas, aromái felfrissítik a szájat. A közeljövőben azonban vagy sokkal drágább lesz, vagy hozzá kell szoknunk ahhoz, hogy az íze már nem teljesen olyan, mint azt megszoktuk.
A közelmúltban beszámoltunk arról, mekkora a baj csokifronton. Sajnos itt sincs másképpen. A citrusfélék legnagyobb termelője Brazília. A farmok, a kereskedők és a feldolgozók által működtetett Fundecitrus kutatási egyesület új tanulmánya szerint az éves termésmennyiség előrejelzése viszont durván lehangoló.
Az utóbbi években jelentős probléma volt a citruszöldülésnek hívott betegség, amit egy baktérium, a Candidatus liberibacter okoz: előbb a termést csökevényesíti el, majd a fa is elpusztul. Terjesztője a citruslevélbolha, ami húsz éve jelent meg Brazíliában, majd egy évvel...