Mit igyunk a lecsóhoz?
Mondatfoszlányok törtek fel belőlem Bächer Iván, Váncsa István, Cserna-Szabó András lecsóapologetikájából, majd seperc alatt beláttam, a végtelenül egyszerűnek tűnő kérdésre nem lehet egzakt választ adni.
Vörösbort, fehérbort vagy sört?
A kérdést legjobb barátom és kollégám szegezte nekem.
Csípőből akartam válaszolni valami okosat, frappánsat és valódit.
Helyette mondatfoszlányok törtek fel belőlem Bächer Iván, Váncsa István, Cserna-Szabó András lecsóapologetikájából, majd seperc alatt beláttam, a végtelenül egyszerű kérdésre nem lehet egzakt választ adni.
Ahhoz ugyanis először tisztázni kell, pontosan mit is értünk lecsó alatt.
[kep2:144456]
Híres esszéjében Cserna leszögezi, „az igazi magyar lecsó olyan, mint az Úristen. Egy, mégis annyiféle, ahányan hisszük.”
Váncsa István ezzel párhuzamosan buddhistákat meghazudtoló nyugalommal jelenti ki: „lecsó az, amit a készítője annak szán”.
...