
Mire jók az egyes mézfajták? Összegyűjtöttük
Akácméz, hársméz, gesztenyeméz - mutatjuk milyen betegségek ellen lehetnek hatásosak.
Olcsó fogás volna a mackó mézszeretetével kezdeni... Idézzük fel inkább a szellemes, mackó alakú mézesflakont, amiből viszonylag kockázatmentesen lehetett adagolni a mézet. Utántölteni már kevésbé volt könnyű...
Az üzletek polcain egyre többféle mézet fedezhetünk fel: a közismert akác, hárs és vegyes virágméz mellett kezd ismertté válni a gesztenye, repce, napraforgó, selyemfű vagy mézontófű-méz is. Különleges, de fellelhető a levendula, sáfrányos szeklice, aranyvessző, medvehagyma , vagy fenyőméz - utóbbi nem virág nektárjából, hanem a fa által kiválasztott édes harmatból készül.
Hogyan készül a méz?
Nagyon leegyszerűsítve: a méhek elrepülnek a virágra, kiszívják a nektárját, a kaptárban a jellegzetes hatszögletű sejtekbe töltik az összegyűjtött nektárt, aztán érlelik és méhviasszal lezárják a sejtet....