Miért kell komló a sörbe?

Ahhoz, hogy a nyári sörünk igazán frissítő legyen, a komló adta aromák elengedhetetlenek. Ez a növény azonban nem csak a kedvenc alkoholos italunk fűszere – ennél sokkal izgalmasabb.

Ahhoz, hogy a nyári sörünk igazán frissítő legyen, a komló adta aromák elengedhetetlenek. Ez a növény azonban nem csak a kedvenc alkoholos italunk fűszere – ennél sokkal izgalmasabb.

A komló (Humulus lupulus), ha lendületet vesz, hatalmas felületeket képes birtokba venni: olyan kúszónövény, amelynek virágzata, a komlótoboz, többféle célra is felhasználható.

Botanikai tulajdonságok

Évelő, amely akár 6-12 méter magasra is felkapaszkodhat. A nőivarú egyedei termelik a sörfőzéshez, teákhoz szükséges tobozokat, amelyekben mirigyszőrök találhatók, ahol a keserű ízű, étvágygerjesztő és tartósító hatású lupulon és humulon válik ki.

[kep:156029]

Származás

A komló Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában honos. Az első...

Tovább a teljes cikkhez a gusto.hu oldalon.