Lestyán: így lesz gyönyörű

A lestyán (Levisticum officinale Koch. - Apiaceae) egy évelő fűszernövény, amit gyógynövényként is be lehet vetni. Így gondozd!

Mire jó a lestyán?

A lestyán leveleket általában fűszerként használják. A lestyán kissé emlékeztet a zeller és a görögszéna aromájára. A lestyán leveleket frissen vagy megszárítva használjuk. A lestyán gyökere és termése hasonló ízű, csak erősebb aromájú, így ezeket is bátran használhatjuk, ha kiemelkedőbb lestyán ízt szeretnénk adni az ételnek. A lestyán leveleket frissen leszedve eltarthatóak néhány napig szobahőmérsékleten és 1-2 hétig akár a hűtőben is, egy műanyag zacskóba csomagolva. A szárísztott lestyán levelek pedig több hónapig tárolhatóak fénytől és levegőtől védve.

A lestyán népszerű Európában, már az ókortól ismerik kedvelt fűszernövény. A származási helye napjainkig tisztázatlan. Valószínűleg Közép-Ázsiából származik. Népszerű Európában,ahonnan már...

Tovább a teljes cikkhez az edenkert.hu oldalon.