Lehet élni halsaláta nélkül, de minek

Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, a treskát. Azóta sok víz lefolyt a Dunán meg a Vágon, az ország ketté is vált, de nekem még mindig kedvencem a hal, a zöldségek és a remulád házassága.

Ugyan a legtöbb magyar a juhtúrós galuskára gondol, ha szlovák ételt kérünk tőle (s persze azt is rosszul, sztrapacskaként nevezi meg), de nekünk, akik beleszülettünk a határon túliság gasztronómiailag is érdekes világába, a legjobban mégis a treska tud hiányozni. Hála az égnek, nagyon egyszerű odahaza is összedobni valami hasonlót, ami még akkor is működik, ha nincs a hűtőben kockára...

Tovább a teljes cikkhez a gusto.hu oldalon.