Kóstoljunk licsit, majd vessük el a magját!

A kínaiak kedvenc gyümölcse a licsi (荔枝). A roppanós héj édes-savanyú gyümölcshúst rejt, ami tele van a szervezet számára fontos vitaminokkal.

A licsi

A licsifa 10-30 m magasra megnövő lombos örökzöld, díszfaként is ültetik. Sok virágjából kevés termés lesz csak. A 2,5-4 cm hosszú ellipszis alakú bogyókat rücskös, kemény héj borítja. Ezen belül fehéres, kissé kocsonyás gyümölcshús található, a gyümölcs közepén pedig egy hosszúkás, sötétbarna, kemény héjú mag van.

 

Hogyan kell enni a licsit?

Az érett licsi húsát nyersen is lehet fogyasztani, íze édes-savanyú. Fejtsük le kézzel vagy egy bicska segítségével a roppanós héját és az alatt levő fehér magköpeny fogyasztható.

lychee-3064709_640

Cukorral tartósítható, ekkor salátákhoz, desszertekhez ehetjük. Kínában zselét, jégkrémet, bort és likőrt is készítenek belőle, Indiában és Kínában aszalják, és teához fogyasztják.

 

Tovább a teljes cikkhez az edenkert.hu oldalon.