Kóstoljunk licsit, majd vessük el a magját!
A kínaiak kedvenc gyümölcse a licsi (荔枝). A roppanós héj édes-savanyú gyümölcshúst rejt, ami tele van a szervezet számára fontos vitaminokkal.
A licsi
A licsifa 10-30 m magasra megnövő lombos örökzöld, díszfaként is ültetik. Sok virágjából kevés termés lesz csak. A 2,5-4 cm hosszú ellipszis alakú bogyókat rücskös, kemény héj borítja. Ezen belül fehéres, kissé kocsonyás gyümölcshús található, a gyümölcs közepén pedig egy hosszúkás, sötétbarna, kemény héjú mag van.
Hogyan kell enni a licsit?
Az érett licsi húsát nyersen is lehet fogyasztani, íze édes-savanyú. Fejtsük le kézzel vagy egy bicska segítségével a roppanós héját és az alatt levő fehér magköpeny fogyasztható.
Cukorral tartósítható, ekkor salátákhoz, desszertekhez ehetjük. Kínában zselét, jégkrémet, bort és likőrt is készítenek belőle, Indiában és Kínában aszalják, és teához fogyasztják.