Kapor vetése: ha ezekre figyelsz, akkor gyönyörű lesz!

Egyik veteményeskertből sem hiányozhat a kapor, ami nélkül nincsen friss tökfőzelék, kovászos uborka vagy sült hal.

Hazánkban a kaprot régóta termesztik, csupán ételek ízesítésére használjuk, pedig a misztikus segédeszköztől kezdve a parfümig szinte mindenhez jó...

Már a középkorban is varázserejű növénynek tartották, igaz, hogy nem gyógyító ereje miatt, hanem úgy hitték, hatásos a boszorkányok „szemmel" verése ellen. A rómaiak számára a kapor az energia és az erő szimbóluma volt. A gladiátorok például a terméséből sajtolt olajjal dörzsölték be testüket a viadalok előtt, hogy titokzatossá és sebezhetetlenné tegyék vele magukat. Ez a szokás mára a parfümgyártók alkalmazásává szelídült: nagyon sok híres parfümház titkos esszenciájának alapanyaga. Indiában kicsit profánabb felhasználása terjedt el, mai napig az étkezések végén fogyasztják emésztést segítő tulajdonsága miatt.

Paradicsom metszése,...

Tovább a teljes cikkhez az edenkert.hu oldalon.