Ingyen terem az erdőszélen, így készítsünk belőle lekvárt, szörpöt és bort készítése házilag
Az erdők-mezők szélén ingyen növő bodzából nagyon finom lekvár, szörp és bor készül.
Mit készíthetünk bodzabogyóból?
A fekete bodza virága az egyik legismertebb szörp alapanyag, de bogyóját is használhatjuk ugyancsak szörp, lekvár vagy akár bor készítéséhez is. Szüretelésre a teljesen befeketedett bogyójú fürtök alkalmasak, a túlérett bodza könnyen lepotyog, a még érettlen bogyók pedig csökkentik a belőle készült termény minőségét.
Nyersen meg lehet enni a bodzabogyót?
Nyersen ne fogyasszuk, mert keserű és mérgezési tüneteket okozhat
Bodzabogyó szörp (szirup) almával vagy körtével
A megmosott bodzabogyókat villával szemezzük le, az almát vagy körtét hámozzuk meg, daraboljuk fel, távolítsuk el a mágházat. Gyümölcscentrifugában készítsünk gyümölcslevet 2/3 rész bodzabogyóból és 1/3 rész alma/körtéből. Egy liter gyümölcspéphez 30-40 dkg cukorral főzzük fel és forrón öntsük üvegekbe, dunsztoljuk....