Ingyen terem az erdőszélen, így készítsünk belőle lekvárt, szörpöt és bort készítése házilag

Az erdők-mezők szélén ingyen növő bodzából nagyon finom lekvár, szörp és bor készül.

Mit készíthetünk bodzabogyóból?

A fekete bodza virága az egyik legismertebb szörp alapanyag, de bogyóját is használhatjuk ugyancsak szörp, lekvár vagy akár bor készítéséhez is. Szüretelésre a teljesen befeketedett bogyójú fürtök alkalmasak, a túlérett bodza könnyen lepotyog, a még érettlen bogyók pedig csökkentik a belőle készült termény minőségét.

Nyersen meg lehet enni a bodzabogyót?

Nyersen ne fogyasszuk, mert keserű és mérgezési tüneteket okozhat

elder-1595360_1920

Bodzabogyó szörp (szirup) almával vagy körtével

A megmosott bodzabogyókat villával szemezzük le, az almát vagy körtét hámozzuk meg, daraboljuk fel, távolítsuk el a mágházat. Gyümölcscentrifugában készítsünk gyümölcslevet 2/3 rész bodzabogyóból és 1/3 rész  alma/körtéből. Egy liter gyümölcspéphez 30-40 dkg cukorral főzzük fel és forrón öntsük üvegekbe, dunsztoljuk....

Tovább a teljes cikkhez az edenkert.hu oldalon.