Ingyen terem az erdőszélen ez a fűszer, isteni lesz tőle a húsleves
Ez az egyik első fűszer-és gyógynövény, ami kora tavasszal előbújik az erdőszélen.
Mire jó a turbolya?
A turbolya (Anthryscus cerefolium H.) illata kissé az ánizsra emlékeztet, különlegesen édeskés ízű növény. Már a rómaiak is használták. A turbolya illóolajat, glikozidát, keserű anyagot tartalmaz. A zöldségleves, húsleves, és a báránysült ízletes fűszere. Kora tavasszal megjelenő zsenge hajtásaiból salátát lehet készíteni. Teája vese, hólyag, légzőszervi és emésztőszervi megbetegedések esetében nagyon hasznos.
A turbolya levelei és virágai gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban, például C-vitaminban, kalciumban és vasban. A növény leveléből készült tea például enyhítheti a gyomorproblémákat, mint például az emésztési problémák, a puffadás és a székrekedés. Emellett a turbolya antioxidánsokban gazdag, amelyek segíthetnek a sejtek védelmében az oxidatív stressz és a szabad gyökök okozta...