Indul a párlatfőző szezon: a legfontosabb tudnivalók

A legalapvetőbb előírás, hogy magánfőzőként bárki, aki elmúlt 18 éves és gyümölcsöt termeszt, a saját tulajdonú gyümölcséből, abból származó alapanyagából állíthat elő párlatot – emlékeztet az adóhivatal.

A jövedéki jogszabályok alapján, egy adott évben, háztartásonként, vagy csak bérfőzetőként vagy csak magánfőzőként lehet párlatot előállíttatni vagy előállítani, tehát nem lehet ugyanazon évben főzdében főzetni és otthon is főzni. Magánfőzőként évente legfeljebb 86 liter párlat állítható elő jövedékiadó-mentesen. Ha egy háztartásban több magánfőző él, az éves kedvezményes mennyiség személyenként összeadódik – olvasható a NAV közleményében.

A párlat legfeljebb 100 liter űrtartalmú, saját vagy társtulajdonosként birtokolt desztillálóberendezéssel állítható elő, melyet megszerzéskor a lakóhely szerinti önkormányzathoz be kell jelenteni, de bármely bejelentett adat változását is 15 napon belül...

Tovább a teljes cikkhez az uzletem.hu oldalon.