Így készül a gellérthegyi birsalmasajt

Csaknem tíz éve, hogy pincénkben megtaláltam anyai nagyanyám,  Etelka néni kisalakú, keményfedeles 110 éves receptkönyvét. A belőle készített birsalmasajt ma is megállja a helyét a receptek közt! 

A bejegyzések első oldala Isten segítségével 1910. január 23.-ával kezdödik, a család akkori lakhelyén Bielitzben (az Alsó- szilézia város az első világháborút követően már nem tartozott az Osztrák-Magyar Monarchiához). A sok mindent átélt könyvecske böngészésekor torkom olykor elszorul, szemem is mintha kissé elhomályosult volna. Szükségem lenne egy erősebb szemüveglencsére, vagy csupán az a fránya tavaszi fáradság? A harmadik -és talán az igazi - ok kifundálását olvasóim találékonyságára bíznám.

nagymama_birsalmasajt_receptje

A lapozgatás és a silabizálás során eljutottam a birsalmasajt főzéshez, az emlékek ekkor rohantak meg valójában. Felötlöttek  az ötvenes évek gyermekkori téli emlékei; bizony nem múlt el egy november...

Tovább a teljes cikkhez az edenkert.hu oldalon.