Húszéves lett a magyar bozsolé

A bogyólé márkanév a francia bravúros magyarítása, bármelyik posztmodern írónk megirigyelhetné.

Ott voltam, amikor a Vylyan pincészet Bogyólé névre keresztelt újbora először került palackba.

Valami borvacsorán ültünk a Gundelben Kovács örökös sommelier Antival és Alkonyi Borbarát Lászlóval. Akkor hallottam először a szénsavmacerációról.  

[kep2:156595]

Tudják, amikor a szőlőt egész fürtökben pakolják a tartályba, és az erjedés a bogyón belül indul el, ettől lesz friss, ropogós, egzaltáltan gyümölcsös, egyszerre banános és sikítóan málnás az újbor. 

Mint a beaujolais. 

A bogyólé márkanév a francia beaujolais (bozsolé) bravúros „magyarítása”, bármelyik posztmodern írónk megirigyelhetné.  

[kep2:156596]

Úgy tudom, Iványi Emese, a Vylyan egykori marketingese volt Vylyan Bogyólé keresztanyja.

Nemcsak az eljárás számított akkoriban újdonságnak kies hazánkban, hanem az is, hogy a Bogyólé címkéjéért...

Tovább a teljes cikkhez a gusto.hu oldalon.