Hogyan termesszük cserépben az ablakban metélőhagymát? Mutatjuk

A metélő hagymát otthon az ablakban cserépben is nevelhetjük, de ha van kertünk, akkor a szabadban is jól érzi magát.

A Földközi tenger vidékén honos. Kínában már négyezer éve használják. Évelő növény, a föld alatt sok apró hagymát fejleszt, a föld fölött 25-30 cm hosszú, vékonyka sötétzöld szárat. Erős aromájú és enyhén csípős üreges levelei vannak. Harangszerű virágokból álló gömbölyű álernyői kora nyáron jelennek meg. Lehetnek halvány, vagy sötétlila, rózsaszín vagy fehér színűek. Kiválóak olajok, ecetek, saláták ízesítésére.

 

Miért egészséges a metélőhagyma?

Nemcsak fűszerként ismert, hanem a népi orvoslásban is régóta használják. Levelei vitaminokat, (magas a C-vitamin tartalma!) ásványi anyagokat, nyomelemeket és illóolajokat tartalmaznak. Immunerősítő, étvágygerjesztő és gyomorerősítő hatása serkenti az emésztést, ezért javasolják fogyasztását gyomorproblémák esetén. Mustárolajai...

Tovább a teljes cikkhez az edenkert.hu oldalon.