Hatott az árrésstop: nem emelkedett az élelmiszerek ára márciusban
Az előző hónaphoz képest nem emelkedett az átlagos élelmiszer-árszint márciusban, az egy évvel korábbit így mindössze 7 százalékkal haladta meg; az éves infláció a februári 5,6 százalékról 4,7 százalékra csökkent.
Élelmiszerárak
Sokan voltak kíváncsiak arra, milyen mértékben befolyásolja a március közepén 30 termékkategóriára bevezetett „árrésstop” az élelmiszerárakat. (A 30 kategória Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter „számítása” szerint az élelmiszerek mintegy harmadát érinti.)
A statisztikai hivatal jelentése szerint az élelmiszerek ára márciusban az előző hónaphoz képest – az átlagot tekintve – nem változott. Az egyes termékcsoportok ára persze eltérően mozgott: az étolaj 4,1, a csokoládé, kakaó 3,4, a büféáruk 2,1, a száraztészta 1,7, a kávé 1,3, a baromfihús 1,2 százalékkal többe került, mint februárban, margarin ára ugyanakkor 9,9, a tej és a tejtermékeké 5,4, a vaj, vajkrémé 5,1,...