Gombából a legjobb a húsmentes hamburger

Itt a gévagomba szezonja, amivel isteni, húsmentes hamburgert készíthetünk!

Megbolondítottuk a természetet, ideje átírni a gombászkönyveket – a szakirodalomban szereplőnél minden faj hamarabb bukkan fel. Az ártéri füzek is elkezdték testükön növeszteni a sárga gévagombát, ami annak ellenére, hogy hanyagul odaciccentett purhabnak néz ki, nagyon finom csemege.

[kep:155263]

Csak a fiatal, nedvdús termőtestet szedjük le, mert ha öreg, nem csak rágós, hanem keserű is – azon nem segít semmilyen népi praktika, felesleges kísérletezni, csak elrontjuk vele az ebédet. A késünkön érezzük, ha a húsa már nem puha, azt már ne gyűjtsük a kosarunkba, vagy vágjuk le a konyhai munka során!

[kep:155266]

Érdekes módon ehhez a fajhoz számos nép vajákosság fűződik, a legelterjedtebb a fokhagymás tejes áztatás, ami ugye a száraz szomorú karajból is friss sertésszüzet csinál. Ja, nem – itt is teljesen felesleges....

Tovább a teljes cikkhez a gusto.hu oldalon.