Ezt a gombát könnyű felismerni és ősz végén is lehet szedni
Októberben és novemberben is nő, rántva pedig mennyei a lilatönkű pereszke. A 10 éves Ágoston elmondja, hogyan lehet könnyen felismerni.
A kellemes őszi, kellően párás idő miatt még tart a gombaszezon. Ilyenkor gyakran lehet találkozni a lilatönkű pereszkével.
Lilatönkű pereszke
A lilatönkű pereszke (Lepista personata), más néven kékeslila pereszke, egy ehető, de gyakran összetévesztett gombafaj. Jellemzője a lilás-kék színű tönkje, ami éles ellentétben áll a kalapjának halványabb, szürke vagy bézs árnyalatú színével. A kalap átmérője 5–12 cm között változik, enyhén púpos és széle kissé behajlik.
Videón elmondjuk, hogyan lehet felismerni.
Milyen ételt lehet készíteni a lilatönkű pereszkéből?
Bár rántva nagyon finom, íme néhány tipp, mit lehet belőle készíteni.
-
Gombapörkölt – Hagyományos módon, hagymával, paprikával és paradicsommal főzve kitűnően érvényesül a lilatönkű pereszke íze....