Ezt a gombát könnyű felismerni és ősz végén is lehet szedni

Októberben és novemberben is nő, rántva pedig mennyei a lilatönkű pereszke. A 10 éves Ágoston elmondja, hogyan lehet könnyen felismerni.

A kellemes őszi, kellően párás idő miatt még tart a gombaszezon. Ilyenkor gyakran lehet találkozni a lilatönkű pereszkével.

Lilatönkű pereszke

A lilatönkű pereszke (Lepista personata), más néven kékeslila pereszke, egy ehető, de gyakran összetévesztett gombafaj. Jellemzője a lilás-kék színű tönkje, ami éles ellentétben áll a kalapjának halványabb, szürke vagy bézs árnyalatú színével. A kalap átmérője 5–12 cm között változik, enyhén púpos és széle kissé behajlik.

Videón elmondjuk, hogyan lehet felismerni.

 

Milyen ételt lehet készíteni a lilatönkű pereszkéből?

Bár rántva nagyon finom, íme néhány tipp, mit lehet belőle készíteni.

  • Gombapörkölt – Hagyományos módon, hagymával, paprikával és paradicsommal főzve kitűnően érvényesül a lilatönkű pereszke íze....

Tovább a teljes cikkhez az edenkert.hu oldalon.