Ez az öntet mindennel csodát tesz

Ezen a ponton elszabadulni látszik a pokol, de semmi ok a pánikra. Bármennyire is sistereg és csirizesedik, tartsunk ki, kevergessük végtelen nyugalommal.

Csurgathatjuk a reggeli kapucsínóra vagy lattéra, a kedvenc vaníliafagylaltunkra, sajttortára, créme brulée-re, megbolondíthatjuk vele a somlóit vagy a tiramisut, de én már a gesztenyepürét is csak ezzel készítem.

Tíz-tizenöt évvel ezelőtt hallottam róla először. Pontosabban nem csak hallottam róla, hanem mindjárt meg is kóstolhattam. Barátaim hoztak egy üvegcsével Bretagne-ból. Szkeptikusan méregettem az ajándékot. Sós karamell? Ilyet is csak a franciák tudnak kitalálni.

Aztán évekig csak vágyakozva gondoltam vissza a nyelvemen olvadó bársonyra, aminek édességét diós aromák és valami elképesztően lágy sósság árnyalta. Néha láttam itt-ott, exkluzív delikátboltokban, de nem vitt rá a lélek, hogy több ezer forintot adjak egy picike üvegért....

Tovább a teljes cikkhez a gusto.hu oldalon.