Ez a legfinomabb bor a legkülönlegesebb magyar szőlőfajtából

Nemcsak ritka, különleges fajta, de a magyar fehérbor egyik legizgalmasabb példánya is egyben ez a bor.

Kényes, keveset terem, és mivel nővirágú, beporzással termékenyül, ezért több fajtával, hagyományosan a budai zölddel vegyesen ültették. 

A parasztok anno úri szőlőnek gúnyolták. Nevét kékes árnyalatú levélnyeléről kapta.

[kep2:153379]

Bár manapság már egyértelműen a Badacsony emblematikus, őshonos fajtájaként aposztrofáljuk, eredetileg kedvenc borvidékünk, Somló egyik fő fajtájaként tartották számon. 

Bizonyíték erre Jean-Antoine Chaptal borkészítésről írt műve, melyet 1805-ben magyarítottak. A francia tudós a kéknyelűt még egyértelműen somlóiként írja le.

[kep2:153380]

Nem sokkal később, Bogyay Lajos 1826-ban alapított Badacsony-hegyi fajtagyűjteményben már a legfelső teraszon van kijelölve a helye.

A 19. század végén szakemberek keresték a magyarázatot arra, mi lehet az oka annak, hogy...

Tovább a teljes cikkhez a gusto.hu oldalon.