Ez a bor több mint furmint

A megszokott, fejünkben, ízlelőbimbóink emlékezetében élő borképleteken túlmutató élményt ad ez a bor. Egy kicsit újra tanítja, mi is az a bor.

A magyar nyelv szereti az alliterációt, talán ezért lett a furmint hónapja a február. Mindegy is, a lényeg, hogy ilyenkor mi is engedünk a kísértésnek és kipattintunk pár palackot, amin a furmint szó szerepel.  

Az első ilyen próbálkozásunk a hónapban Bott Frigyes 2020-as Bio Furmintja. 

[kep2:137380]

Nem titok, midig rajongtunk Frici boraiért, amióta pedig teljesen áttért a biodinamikára, ez csak fokozódott. 

Frici a Duna és a Garam között fekvő muzslai borvidéken működik, bár szerintünk nem akad olyan hazai borrajongó, aki ne ismerné. 

A furmintot egész fürtösen préselte, spontán erjesztette, végül szűrés nélkül palackozta. 

[kep2:137382]

Bár nem áztatta a gyümölcsöt héjon, a bor színe mégis elképesztően mély, finoman opálos, sűrű, súlyos, olajos...

Tovább a teljes cikkhez a gusto.hu oldalon.