Egy régi magyar körtefajta, amiből isteni pálinka és kompót is készíthető
Vérkörte, vérbelű körte: kis termésű, nyáron érő, elég kövecses fajta, ezért felhasználása korlátozott: pálinkának, ecetnek, kompótnak kiváló.
Vérbelű körte (vérkörte, piros bélű körte)
A vérbelű körte első magyar nyelvű írásos említése a XIII századból való, A Kárpát-medencébe a velencei Szent Antal szerzetesek által kerülhetett, s mivel jól érezte magát, rendkívül nagy alakgazdagságra tett szert. Fája erős növekedési erélyű, sűrűn elágazódó gömb, idős korban csüngő koronájú. Gyümölcse nyáron, július végén, augusztus elején érik.
Vérkörte vagy más néven vérbelű körte (Fotó: Galanics Endre, Facebook)
Gyümölcse: kicsi vagy közepes méretű. Héjának alapszíne zöldes, melyet jellegzetes mély, de nem intenzív árnyalatú piros fedőszín borít jelentős részben. A gyümölcshús egységesen vörösen márványozott. Kövecsess, íze fanyar, szotyósodásra nagyon hajlamos, ezért friss fogyasztásra ajánlott.
Termőképesség...