Egy régi magyar körtefajta, amiből isteni pálinka és kompót is készíthető

Vérkörte, vérbelű körte: kis termésű, nyáron érő, elég kövecses fajta, ezért felhasználása korlátozott: pálinkának, ecetnek, kompótnak kiváló.

Vérbelű körte (vérkörte, piros bélű körte)

A vérbelű körte első magyar nyelvű írásos említése a XIII századból való, A Kárpát-medencébe a velencei Szent Antal szerzetesek által kerülhetett, s mivel jól érezte magát, rendkívül nagy alakgazdagságra tett szert. Fája erős növekedési erélyű, sűrűn elágazódó gömb, idős korban csüngő koronájú. Gyümölcse nyáron, július végén, augusztus elején érik.

magyar_kortefajt_verbelu

Vérkörte vagy más néven vérbelű körte (Fotó: Galanics Endre, Facebook)

Gyümölcse: kicsi vagy közepes méretű. Héjának alapszíne zöldes, melyet jellegzetes mély, de nem intenzív árnyalatú piros fedőszín borít jelentős részben. A gyümölcshús egységesen vörösen márványozott. Kövecsess, íze  fanyar, szotyósodásra nagyon hajlamos, ezért friss fogyasztásra ajánlott.

Termőképesség...

Tovább a teljes cikkhez az edenkert.hu oldalon.