A St. Andrea bikavérei írják a magyar vörösbor-történelmet
Számomra az egri bikavér ezen a belépő, majd a magasabb szinteken is egyértelműen bizonyítja, hogy a cuvée-k idehaza hitelesebben mutatják meg a termőhely egyediségét, mint a fajtaborok.
A St. Andrea pincészet tavaly történelmet írt. A Decanter World Wine Awardson, a világ legbefolyásosabb borversenyén 2017-es Nagy-Eged Grand Superior Egri Bikavére Best In Show (97 pont) nagydíjat kapott, vagyis bekerült a világ 50 legjobb bora közé. Tudomásom szerint magyar vörösborral ilyen még nem történt.
Az elismerés egyáltalán nem meglepő. Már csak azért sem, mert Lőrincz Gyuriék mindig is nemzetközi léptékben gondolkodtak. Már az Áldás, bikavér-szortimentük alapbora is úgy készül, hogy nemzetközi szinten is értékelhető üzenetet hordozzon.
[kep2:149641]
A termőhelyi sajátosságokat kidomborító csúcsboraik pedig, köszönhetően az elismerésnek is, a nemzetközi figyelmet a magyar vörösborra fókuszálják...