A nagyi trükkje: így áll el a görögdinnye karácsonyig!

Görögdinnye tartósítása mésszel. Nagyanyáink ezzel az egyszerű módszerrel tették el a dinnyét télire.

Teljes gőzzel dübörög a dinnyeszezon. Aki nagyon szereti a görögdinnyét, abban felmerül, hogy milyen jó lenne eltenni télire. Ha van egy nagyobb fagyasztónk, természetesen feldarabolva eltehetjük, de a végeredmény közel sem lesz olyan, mint amikor nyáron frissen ennénk. Az így eltett görögdinnyéből azonban remek jégkását, granitát lehet készíteni.

Görögdinnye tartósítása mésszel

A nagyanyáink egy másik, hűtést nem igénylő módszert is alkalmaztak. Az érett dinnye héját bekenték nagyjából egy centi vastagon oltott mésszel, megvárták, míg rászáradt, majd a dinnyét egy hideg, de fagymentes, sötét és picit párás helyre tették. Ez a meszes bevonat megvédte a dinnyét a külső hatásoktól, mikroorganizmusoktól úgy, hogy közbe megőrizte a nyári nedvességtartalmát, roppanósságát. Ebben a formában a dinnye...

Tovább a teljes cikkhez az edenkert.hu oldalon.