A magyar szájhoz is passzol a csehek gombalevese
Mindenünk adott ahhoz, hogy ez az étel bekerüljön a magyar gasztrokánonba, mégis kevesen ismerik a tőlünk északnyugatra kifejezetten népszerű kulajdát.
Mindenünk adott ahhoz, hogy ez az étel bekerüljön a magyar gasztrokánonba, mégis kevesen ismerik a tőlünk északnyugatra kifejezetten népszerű kulajdát.
A csehek szeretik a gazdag, egytálételnek is beillő leveseket, sőt, gyakran reggelire is ezeket fogyasztják. Bármilyen perverzül hangzik, nagyon jól tudnak esni – először én is furcsállottam a szokásukat, de a túráink során elég hamar rászoktam és értékelni kezdtem, hogy egy finom, forró, de nem túlságosan nehéz fogás ébreszti fel a gyomromat.
A kulajda gyakorlatilag gombás krumplileves, aminek fő fűszere a bors és a kapor, kicsit savanyú, kicsit sós, de a harmóniát a diszkrét édessége teszi teljessé. Hogy kulturálisan is mögé nézzünk a fogásnak, látni kell, hogy a gombászat mennyire beépült...