A fűszer, amit csak gyűlölni vagy imádni lehet

Szerencse, hogy csak a főzés végén kell az ételhez adni, így megkérdezhetjük a vendégeinket, milyen génkészlettel rendelkeznek.

Kevés olyan megosztó fűszer van, mint a korianderzöld – kész szerencse, hogy úgyis csak a főzés végén kell az ételhez adni, így megkérdezhetjük a vendégeinket, hogy milyen génkészlettel rendelkeznek.

A zellerfélék családjába tartozó növény most kezd igazán szép lenni a kertben vagy a párkányra kitett cserépben – sokan messziről petrezselyemnek nézik, de az illata árulkodó. Az íze meg, hát… azt imádja valaki, vagy teljes szívből gyűlöli. Ennek viszont nem a finnyásság az oka, hanem a genetika: ami egyikünknek kellemes aroma, másnak erős szappaníz, de vannak olyanok, akiket véletlenül kettéharapott bogárra emlékeztet a koriander linalool nevű illóolaja. Talán ez az oka, hogy a latin Coriandrum sativum elnevezés is görög korisz, azaz poloska szóból ered.

[kep:155544]...

Tovább a teljes cikkhez a gusto.hu oldalon.